Παρατηρήσεις στις μορφές των χορευτών στη σκηνή του εμπαιγμού του Χριστού στο Staro Nagoričino - KEIKO, Kono (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2011)
<!– @page margin: 0.79in P margin-bottom: 0.08in –> Η παρούσα μελέτη επιχειρεί να ερμηνεύσει την περίπλοκη χρήση ανατολικών στοιχείων στη βυζαντινή τέχνη, όπως το ένδυμα με τις μακριές στενές χειρίδες των παιδιών που χορεύουν στη σκηνή του Εμπαιγμού του Χριστού στο Staro Nagoričino. Εξετάζεται η υποδηλούμενη αρνητική σημασία του ενδύματος με τις στενές μακριές χειρίδες στη βυζαντινή τέχνη και διατυπώνεται η άποψη ότι τα παιδιά εδώ δεν εικονίζονται απλώς για να δώσουν ζωντάνια στη σκηνή, αλλά χρησιμεύουν ως άπιστοι της Ανατολής, που δεν μπορούν να ξεχωρίσουν τον Λυτρωτή. Ο διαβολικός χαρακτήρας των παιδιών ενισχύεται από το ανατολίτικο άρωμα των μακριών στενών χειρίδων που κρέμονται ελεύθερα.