Τεχνοτροπικές παρατηρήσεις στο γραπτό διάκοσμο του Αγίου Νικολάου Αχραγιά Λακωνίας - ΚΑΛΟΠΙΣΗ-ΒΕΡΤΗ Σοφία (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2011)
<!– @page margin: 0.79in P margin-bottom: 0.08in –> Ο ναός του Αγίου Νικολάου στη θέση Aχραγιάς, κοντά στο χωριό Θεολόγος της Λακωνίας, άλλοτε καθολικό μονής είναι ένας εγγεγραμμένος σταυροειδής δίστυλος ναός με τρούλο. Ιδρυμένος κατά το τελευταίο τέταρτο του 14ου αιώνα, διακοσμήθηκε με τοιχογραφίες που αντανακλούν τις σύγχρονες καλλιτεχνικές τάσεις της Κωνσταντινούπολης, όπως μεταλαμπαδεύτηκαν και καλλιεργήθηκαν στον Μυστρά, αποκαλύπτοντας τις υψηλές φιλοδοξίες και τις στενές διασυνδέσεις του κτήτορα με το περιβάλλον της πρωτεύουσας του Δεσποτάτου. Ο γραπτός διάκοσμος του ναού οφείλεται σε δύο ζωγράφους. Ο πρώτος ακολουθεί ένα «εξπρεσιονιστικό» ρεύμα, που ξεκινάει από τον Μυστρά στις πρώτες δεκαετίες του 14ου αιώνα και διαδίδεται στην περιφέρεια του Δεσποτάτου αργότερα, κατά τη διάρκεια του ίδιου αιώνα. Ο δεύτερος ζωγράφος φαίνεται ότι ακολουθεί τα πρότυπα της Περιβλέπτου του Μυστρά.