Εικόνα της Παναγίας «Ελεούσας» στη βυζαντινή και μεταβυζαντινή συλλογή Χανίων - ΑΛΜΠΑΝΗ Τζένη (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2011)
<!– @page margin: 0.79in P margin-bottom: 0.08in –> Στο άρθρο αυτό εξετάζεται μια εικόνα, διαστάσεων 97 Χ 72 Χ 2 εκ., με την Παναγία Βρεφοκρατούσα, η οποία αποδίδεται σε παραλλαγή της Παναγίας Γλυκοφιλούσας και φέρει το επίθετο Ελεούσα. Το έργο, προερχόμενο από κατάσχεση του Εφετείου Κρήτης, ανήκει στη Βυζαντινή και Μεταβυζαντινή Συλλογή Χανίων, που εκτίθεται στον ενετικό ναό του San Salvatore, στα Χανιά της Κρήτης. Με βάση την εικονογραφία και την τεχνοτροπία της, η εικόνα χρονολογείται στις αρχές του 15ου αιώνα και αποδίδεται σε Κωνσταντινουπολίτη ζωγράφο της διασποράς.