Εικόνες από το αρχικό τέμπλο του ναού της Υπαπαντής στη Θεσσαλονίκη. Ανασύνθεση ενός συνόλου του 16ου αιώνα - ΣΙΩΜΚΟΣ Νικόλαος Δ. (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2011)
<!– @page margin: 0.79in P margin-bottom: 0in P.ctl font-size: 10pt –> Στις εικόνες του αγίου Δημητρίου στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών και του Χριστού Παντοκράτορα στον ναό της Υπαπαντής στη Θεσσαλονίκη που κοσμούσαν το αρχικό τέμπλο του ναού θα πρέπει να προστεθεί εικόνα της Παναγίας Οδηγήτριας στο Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης καθώς και το βημόθυρο του ναού που εθεωρείτο έργο κρητικής τέχνης. Οι εικόνες, έργα της Σχολής της Βορειοδυτικής Ελλάδας, μπορούν να χρονολογηθούν περί το 1540 και να ενταχθούν είτε στην παραγωγή ζωγράφου στον οποίο μαθήτευσε ο Φράγκος Κατελάνος, είτε στα έργα του κύκλου του Θηβαίου καλλιτέχνη.