Βυζαντινοί χάλκινοι σταυροί σε ιδιωτική συλλογή - ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΥ-ΝΟΤΑΡΑ Φλωρεντία (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2011)
<!– @page margin: 0.79in P margin-bottom: 0.08in –> Δεκαοκτώ εγκόλπιοι σταυροί εξετάζονται κατά ομάδες, σύμφωνα με τη διακόσμησή τους: απεικονίσεις του Εσταυρωμένου, της Θεοτόκου, αγίων, επιγραφές. Οι δεκατρείς είναι σταυροί-λειψανοθήκες, ενώ οι υπόλοιποι απλοί χυτοί επιστήθιοι σταυροί. Οι περισσότεροι μπορούν να χρονολογηθούν στην εποχή μετά την Εικονομαχία και μέχρι τον 13ο αιώνα.