"Βασιλεύοντος εις Ρώμην άνακτος..." Κτητορικές επιγραφές και πολιτική ιδεολογία την εποχή του Μιχαήλ Η΄ Παλαιολόγου - FOSKOLOU, Vassiliki (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2011)
<!– @page margin: 0.79in P margin-bottom: 0.08in –> Στο άρθρο αναλύονται ιστορικά δύο κτητορικές επιγραφές του νότιου ελλαδικού χώρου, των Αγίων Θεοδώρων στην Καφιόνα της Μάνης και του Αγίου Γεωργίου στα Ντουριάνικα Κυθήρων, που χρονολογούνται σε μια περίοδο γενικότερης πολιτικής αναστάτωσης λόγω της αντιπαράθεσης Φράγκων και Βυζαντινών για την κυριαρχία στην περιοχή και αναφέρουν το όνομα του βυζαντινού αυτοκράτορα Μιχαήλ Η΄ Παλαιολόγου. Αποδεικνύεται πως η αναφορά του Μιχαήλ Η΄ δεν χρησιμοποιείται απλώς ως μια τυπική χρονολογική ένδειξη αλλά εμπεριέχει ένα επίκαιρο πολιτικό μήνυμα από την πλευρά των χορηγών.