Η κτητορική επιγραφή της Παναγίας «Αγρελωπούσαινας» στη Χίο - ΒΑΣΣΗ Όλγα (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2011)
<!– @page margin: 0.79in P margin-bottom: 0.08in –> H συμπλήρωση και η νέα μεταγραφή της κτητορικής επιγραφής ενός ναού στην ύπαιθρο της Χίου, της Παναγίας Αγρελωπούσαινας στην Καλαμωτή, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι κτήτορες της εκκλησίας ήταν το ζεύγος του κληρικού Νικολάου Παντευγένου και της συζύγου του Ειρήνης Μεντόνι καθώς και ότι ο ναός ιδρύθηκε και τοιχογραφήθηκε στους χρόνους της βασιλείας του Ανδρονίκου Β΄ Παλαιολόγου και της συζύγου του Ειρήνης (Γιολάντας της Μομφερρατικής), στο διάστημα 1295 -1317.