Η έρευνα στο Επάνω Κάστρο της Άνδρου. Μερικές σκέψεις - ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗ-ΔΩΡΗ Ελένη (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2011)
Από τα τρία συνολικά κάστρα του νησιού της Άνδρου, το κάστρο της Χώρας και το κάστρο του Μακροτάνταλου είναι γνωστό ότι κτίστηκαν από τους Βενετούς. Για το τρίτο κάστρο, γνωστό ως «Επάνω Κάστρο» η αναφορά του σε αρχειακά έγγραφα το 1385 πιστοποιεί την ύπαρξή του κατά την περίοδο της Βενετικής παρουσίας στο νησί. Η αρχαιολογική έρευνα, ωστόσο, δεν έχει φέρει σε φως κατάλοιπα άλλα από εκείνα της Βενετικής περιόδου. Από την χαρτογράφηση των οικοδομικών καταλοίπων που ανήκουν σε οικίες, κινστέρνες ή άλλες κατασκευές αναφέρεται ο ναΐσκος που ανασκάφηκε κοντά στον ναό της Φανερωμένης. Τα ως τώρα στοιχεία πάντως δείχνουν ότι και το Επάνω Κάστρο πρέπει να κτίστηκε συγχρόνως με τα άλλα δύο.