Μοναχές στη βυζαντινή ύπαιθρο - GERSTEL, Sharon E. J.; TALBOT, Alice-Mary (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2011)
<!– @page margin: 0.79in P margin-bottom: 0.08in –> Μέχρι σήμερα η έρευνα εστίαζε κυρίως στις περισσότερο γνωστές μοναχές αριστοκρατικής καταγωγής που ζούσαν στις μονές των αστικών κέντρων. Σε αυτό το άρθρο παρουσιάζονται στοιχεία για έναν ουσιαστικό αριθμό γυναικών μοναχών στην ύπαιθρο του ύστερου Βυζαντίου (13ος-15ος αι.). Τα στοιχεία αυτά προέρχονται κυρίως από αφιερωτικές επιγραφές σε μικρούς ναούς χωριών της Κρήτης, της Λακωνίας, της Μάνης και της Ρόδου. Πολλές από αυτές τις μοναχές ήταν ηλικιωμένες χήρες, μερικές είχαν λάβει το μοναστικό ένδυμα στη νεκρική κλίνη και άλλες ίσως είχαν ζήσει σε ένα τύπο οικίας-μονής.