Η Μονή Σινά μέσα από τα κείμενα των προσκυνητών του 13ου και του 14ου ΑΙΩΝΑ - DRANDAKI, Anastasia (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2011)
: Η μονή Σινά, προσκυνηματικός πόλος έλξης με πλείστα επιμέρους προσκυνήματα, αναφέρεται συχνά στις αφηγήσεις των προσκυνητών κατά τον μεσαίωνα. Εδώ διαλαμβάνονται ενδεικτικά αφηγήσεις του 13ου και 14ου αιώνα των προσκυνητών που αναφέρονται σε λατρευτικά αντικείμενα ή σε παρεκκλήσια της Μονής, χαρτογραφώντας πτυχές της άγνωστης ιστορίας της. Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται σε δύο προσκυνηματικές αφηγήσεις, μια του 13ου αιώνα του Γερμανό Thiemar που αναφέρεται σε μεταλλικό λατρευτικό αντικείμενο με σπάνια εικονογραφία και η οποία έμμεσα υποδηλώνει σχέσεις με την Κωνσταντινούπολη, καθώς και σε εκείνη του Poggibonsi του 14ου αιώνα που αναφέρεται σε έναν μεγάλο αριθμό λατρευτικών εικόνων που μπορούν τα ταυτιστούν, σχεδόν με ασφάλεια, με συγκεκριμένα έργα που φυλάσσονται και σήμερα στη Μονή.