Η ανωνυμία μιας «επώνυμης» γυναίκας στην Κύπρο του 18ου αιώνα - ΚΙΤΡΟΜΗΛΙΔΗΣ Πασχάλης Μ. (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2011)
Στη σύντομη αυτή μελέτη εξετάζονται δύο διαφορετικές πτυχές μαρτυριών, μια εικαστική και μια αρχειακή, οι οποίες σκιαγραφούν την κοινωνία του 18ου αιώνα της Κύπρου. Η εικαστική μαρτυρία είναι η τοιχογραφία από τον ναό του Αγίου Γεωργίου στην Άρπερα της Κύπρου που παρουσιάζει τον δραγομάνο της Κύπρου Κωνσταντίνο Χριστοφάκη με την πολυπληθή οικογένειά του, όπου όμως από την κτητορική επιγραφή απουσιάζει το όνομα της συζύγου. Την αρχειακή μαρτυρία αποτελεί η επιστολή που απευθύνει η χήρα του προς τον πρόξενο της Ραγούζας σχετικά με τις οικονομικές δοσοληψίες του συζύγου της, στην οποία υπογράφει ως ‘ή ἀθλία γυνὴ’. Από τις δύο αυτές μαρτυρίες συμπεραίνεται η περιθωριακή θέση των γυναικών στις ιεραρχικά άκαμπτες κοινωνικές δομές της Κύπρου κατά τα μέσα του 18ου αιώνα.