Η εικόνα του ζωγράφου Νείλου με το βίο του Ιωσήφ και οι δυτικές πηγές της - ΑΣΠΡΑ-ΒΑΡΔΑΒΑΚΗ Μαίρη (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2011)
Στο άρθρο επανεξετάζεται η εικόνα με τον βίο του ???Ιωσήφ του μουσείου της μονής Γωνιάς στην Κρήτη, η οποία έχει φιλοτεχνηθεί από τον ζωγράφο Νείλο στα 1642 σύμφωνα με την επιγραφή της. Η αναλυτική εξέταση του έργου από εικονογραφική και τεχνοτροπική άποψη, καθώς και τα επιμέρους στοιχεία που προκύπτουν, διαφωτίζουν πτυχές της τέχνης του 17ου αιώνα. Έτσι τεκμηριώνεται η στενή σχέση της Kρητικής ζωγραφικής με δυτικά χαρακτικά και ότι ο ζωγράφος Νείλος αντλεί τύπους και πρότυπα και από σύγχρονούς του καλλιτέχνες, όπως ο Μιχαήλ Δαμασκηνός. Επιπρόσθετα, η συνεξέταση της εικόνας του Νείλου με αυτές του Θεόδωρου Πουλάκη φανερώνει ότι ο πρώτος εμπνέεται από τον δεύτερο, και ότι το έργο του Νείλου με την ασφαλή χρονολόγηση του μπορεί να χρησιμεύσει ως terminus ante quem για τα αχρονολόγητα έργα του Θεόδωρου Πουλάκη. Τέλος, η νέα απόπειρα ανάγνωσης της επιγραφής αποκαλύπτει πιθανώς και το επώνυμο του ζωγράφου, που στην περίπτωση αυτή είναι Νείλος Κοκολητζάς.