Φορητές εικόνες στη Μακεδονία και το Άγιον Όρος κατά το 13ο αιώνα - ΤΣΙΓΑΡΙΔΑΣ Ευθύμιος Ν. (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2011)
Στο άρθρο αυτό εξετάζεται η ζωγραφική των φορητών εικόνων στην περιοχή της Μακεδονίας και του Αγίου Όρους κατά τον 13ο αιώνα. Η συνοπτική επισκόπηση περίπου σαράντα έργων γίνεται με χρονολογική σειρά, από τις αρχές του 13ου αιώνα έως και τα τέλη του ή τις αρχές και του 14ου αιώνα. Τα περισσότερα χρονολογούνται με βάση τις συγγένειες που παρουσιάζουν με ασφαλώς χρονολογημένα σύνολα της μνημειακής τέχνης από τον ευρύτερο χώρο της Μακεδονίας και του Άθωνος. Εκτός από τις μνείες ζωγραφικών εργαστηρίων, όπως του Πανσελήνου ή των Μιχαήλ Αστραπά και Ευτύχιου, δεν λείπουν και οι αναφορές σε έργα με δυτικά στοιχεία.