Στοιχεία για την οικοδομική ιστορία της Ι. Μονής Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους. Το σύμπλεγμα της εισόδου - ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ Σωτήρης (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2011)
Αναφέρεταιστο σύμπλεγμα της φρουριακής εισόδου του περιβόλου της Ι. Μ. Μεγίστης Λαύραςστο Άγιον Όρος.Η αρχική φάσησυμπίπτει με την ίδρυση της μονήςκαι την κατασκευή του φρουρίου (10οςαι.)Αργότερα συμπληρώθηκε με την προσθήκη του πύργου «του Τσιμισκή» (11οςαι.),τον πύργο της Κοιμήσεως τηςΘεοτόκου(16οςαι.),τησυμπλήρωση του τείχους (1608), την κατασκευή του προτειχίσματος (πριν το 1772), τηνκατασκευήτου θολωτού πρόπυλου (1861) και την διαμόρφωση του διαβατικού (1887).