Το Κάστρο της Καλλίπολης κατά τη βυζαντινή εποχή - TURKER, Ayşe C. (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2011)
Τα Στενά των Δαρδανελίων εκτείνονται με κατεύθυνση από βορειοανατολικά προς νοτιοδυτικά μεταξύ της χερσονήσου της Καλλίπολης και της χερσονήσου της Biga (Πηγής). Πρόκειται για έναν θαλάσσιο δρόμο που συνδέει τη Μαύρη Θάλασσα και τη Θάλασσα του Μαρμαρά με το Αιγαίο Πέλαγος και τη Μεσόγειο. Η Καλλίπολη αναπτύχθηκε σε ένα ακρωτήριο ανάμεσα σε απότομους γκρεμούς, μεταξύ του κόλπου της Καλλίπολης και του Hamzakoy, κτισμένη στο βόρειο στόμιο του στενού ανοίγματος προς τη Θάλασσα του Μαρμαρά. Σήμερα τα ίχνη του Κάστρου της Καλλίπολης διακρίνονται πάνω στο λόφο, φτάνοντας σε ένα ύψος 20-25 μέτρων από το εσωτερικό λιμάνι της πόλης, το οποίο προστατεύεται από τους ισχυρούς βορείους ανέμους που σαρώνουν την πόλη. Η παρούσα μελέτη δείχνει ότι το Κάστρο της Καλλίπολης είναι ορθογώνιας κάτοψης. Αυτή η κάτοψη ανάγεται σε οικοδομικά πρότυπα από την πρώιμη έως την ύστερη βυζαντινή και την οθωμανική περίοδο.