Ο προμαχώνας του Αγίου Γεωργίου, το πιο εξελιγμένο οχύρωμα των Ιωαννιτών ιπποτών στη Ρόδο - ΚΑΣΔΑΓΛΗ Άννα-Μαρία; ΜΑΝΟΥΣΟΥ-ΝΤΕΛΛΑ Κατερίνα (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2011)
Ο προμαχώνας του Αγίου Γεωργίου βρίσκεται στο μέσο της δυτικής πλευράς της ιπποτικής οχύρωσης της πόλης της Ρόδου. Η περίπλοξη εξέλιξή του χωρίζεται σε πέντε διακριτές φάσεις: (A) Κεντρικός πύργος και προτείχισμα που καλύπτουν άνοιγμα πύλης (περ.1382). (B) Προσθήκη προπετάσματος σε σχήμα σπηρουνιού (1437- 1461). (Γ) Τροποποίηση του προπετάσματος και άλλα στοιχεία ενισχύουν κατασκευαστικά το οχυρό και προσθέτουν θέσεις για πυροβόλα(1461-1476). (Δ) Ογκώδης εξωτερικό ςπρομαχώνας με πυροβολεία και πλατφόρμα για πυροβόλα περιζώνει το προπέτασμα (1476-1520). (E) Ο προμαχώνας ενισχύεται δομικά και συνδέεται με τον περίδρομο τουτείχους της πόλης (1529-1521).