Οικοδομικές επεμβάσεις στον ναό της Αγίας Αικατερίνης στην Πλάκα κατά τον 19ο και τις αρχές του 20ου αιώνα - ΚΑΡΑΝΗ Ιωάννα (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2011)
Ο ναός της Αγίας Αικατερίνης στην Πλάκα (11ος αι.), δέχθηκε μία προσεκτική οικοδομική επέμβαση το 1841, με αφορμή την μετατροπή του από μετόχι της Μονής Σινά σε ενοριακό ναό, μετά την εγκατάλειψη και κατεδάφιση της γειτονικής Παναγίας Κανδήλη. Στις εργασίες συνέβαλαν ο αρχιτέκτων της πόληςLaurent και ο στρατηγός Μακρυγιάννης. Η προσθήκη του περιστώου γύρω από τον μεσοβυζαντινό πυρήνα, εντοπίζεται πριν το 1870, ενώ ο νέος τρούλος κατασκευάστηκε μεταξύ των ετών 1917 και 1927 σε σχέδια του Φ. Οικονόμου.