Ο εικονογραφικός τύπος του δεμένου σε δέντρο κριού στην παράσταση της θυσίας του Αβραάμ κατά τους παλαιοχριστιανικούς χρόνους - ΠΑΝΕΛΗ Ελισάβετ (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2011)
Παρουσιάζονται παραστάσεις, κυρίως των παλαιοχριστιανικών χρόνων, με το εικονογραφικό θέμα του δεμένου σε δέντρο κριού, που εικονίζεται σε σαρκοφάγους των επαρχιών της Ρωμαϊκής επικράτειας (π.χ. Γαλλία, Ισπανία), σε σαρκοφάγο στην Κωνσταντινούπολη, αλλά και σε ψηφιδωτά δαπέδου εβραϊκών συναγωγών. Το γεγονός, ότι το θέμα αυτό δεν απαντά καθόλου σε σαρκοφάγους της Ρώμης, σε συνδυασμό με το ότι η ύπαρξη δεμένου σε δέντρο κριού δεν απαντά σε χωρία της Π. Διαθήκης, καθιστά πιθανή την υπόθεση ότι προήλθε από τις Ομιλίες Πατέρων της Εκκλησίας στις οποίες και γίνεται προσπάθεια ερμηνείας του