Το όραμα του προφήτη Ησαΐα στο ψαλτήριο Βατοπεδίου 760 και η απεικόνιση του θέματος την εποχή των Κομνηνών - ΣΚΩΤΤΗ Τερψιχόρη-Πατρίτσια (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2011)
Στο άρθρο εξετάζεται η παράσταση του Οράματος του Ησαΐα (Ησ. 6) που εικονογραφεί την Ωδή του προφήτη (Ησ. 26), στο ψαλτήριο αρ. 760 της Μονής Βατοπεδίου. Η ασυνήθιστη επιλογή του μικρογράφου προτείνεται να συνδεθεί με τη διάδοση του θέματος την εποχή των Κομνηνών. Η διάδοση αυτή μπορεί είτε να αποδοθεί στην προσπάθεια αντίκρουσης αιρετικών διδασκαλιών της εποχής, σχετικών με τον ρόλο του Χριστού στο Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, είτε να ενταχθεί στην πολεμική των Κομνηνών εναντίον της αίρεσης των Βογομίλων, οι οποίοι διαστρέβλωναν το περιεχόμενο του συγκεκριμένου προφητικού οράματος.