Μία άγνωστη εικόνα του πρώτου μισού του 15ου αιώνα από το Novgorod με παράσταση της μεταμόρφωσης και οι ιδίου θέματος ρωσικές εικόνες, - SMIRNOVA, Engelina (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2011)
Στη ρωσική εικονογραφία της Μεταμόρφωσης του Χριστού εμφανίζεται συχνά ένας ιδιαίτερος τύπος: Στην κορυφή της παράστασης, οι μορφές του Χριστού και των προφητών Ηλία και Μωυσή πλαισιώνονται από δύο σκηνές που παριστάνουν τους ίδιους προφήτες μαζί με αγγέλους. Ο Ηλίας προβάλλει πάνω σε νεφέλη, ενώ ο Μωυσής εγείρεται από τον τάφο του. Και οι δύο σκηνές συμβολίζουν τη συμμετοχή όλης της ανθρωπότητας στη Μεταμόρφωση του Χριστού και στηρίζονται σε αναφορές στα πατερικά κείμενα. Υπάρχουν και άλλα παραδείγματα στη ρωσική ζωγραφική φορητών εικόνων, στα οποία υπογραμμίζεται η σύνδεση μεταξύ Παλαιάς και Καινής Διαθήκης.