Οι εικόνες του ζωγράφου Δανιήλ στην Άθυτο Χαλκιδικής και άλλα έργα του στο Άγιον Όρος και στα Άγραφα. Σχόλια και παρατηρήσεις - ΣΤΡΑΤΗ Αγγελική (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2011)
Με αφορμή δύο δεσποτικές εικόνες από το ναό του Αγίου Δημητρίου στην Άθυτο Χαλκιδικής από τις οποίες η πρώτη φέρει την υπογραφή του ζωγράφου Δανιήλ και η δεύτερη τη χρονολογία 1593/4 ή 1603/4, εξετάζονται ακόμα τέσσερα έργα που φυλάσσονται στο εικονοφυλάκιο της μονής Διονυσίου, που μπορούν να αποδοθούν στον ίδιο ζωγράφο. Από το έργο του Δανιήλ αποσυσχετίζεται ο τοιχογραφικός διάκοσμος της Παναγίας Πορταρέας στην Πορταριά του Πηλίου. Ο Δανιήλ, όταν έγινε μοναχός στη μονή Διονυσίου, επηρεάστηκε από το έργο των άλλων ζωγράφων που δραστηριοποιούνταν στη μονή.