Η μεταβυζαντινή ζωγραφική στη Βέροια. Ζωγράφοι και εργαστήρια στο 17ο αι. - ΤΣΙΛΙΠΑΚΟΥ Αγαθονίκη Δ. (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2011)
Ο κύριος στόχος αυτής της εργασίας είναι να εντοπίσει και να παρουσιάσει τις τοιχογραφίες του 17ου αι. -ακριβώς χρονολογημένες και μη– οι οποίες διατηρούνται σε ναούς της Βέροιας. Αφορά επίσης στην απόδοση των έργων ζωγραφικής σε συγκεκριμένους καλλιτέχνες και εργαστήρια και την ένταξή τους στην προγενέστερη και σύγχρονη καλλιτεχνική παραγωγή της πόλης, της ηπειρωτικής Ελλάδας και των περιοχών περί των βορειότερων συνόρων της (σημερινές βαλκανικές χώρες). Σε μια περίπτωση (εργαστήριο ζωγράφου Αγίου Νικολάου Γούρνας) έχουν εντοπιστεί στενές σχέσεις με το Άγιον Όρος αν όχι με τη Θεσσαλονίκη και σε μιαν άλλη με την περιοχή της Καστοριάς, από την οποία φαίνεται, ότι προέρχεται ο ζωγράφος του ναού της Αγίας Παρασκευής Βέροιας.