Η Παναγία και τα βιβλία της στις εικονογραφημένες ομιλίες του Ιάκωβου της μονής Κοκκινοβάφου: γυναικεία εγγραματοσύνη ή στρατηγικές εικαστικής αφήγησης; - LINARDOU, Kalirroe (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2011)
Η μελέτη αυτή εξετάζει τη λειτουργία του βιβλίου ως πολυσήμαντου εικαστικού συμβόλου στις μικρογραφίες δύο εικονογραφημένων βυζαντινών χειρογράφων των μέσων του 12ου αι., στις Ομιλίες του μοναχού Ιακώβου της Μονής Κοκκινοβάφου, και προσπαθεί να καταδείξει ότι τα βιβλία/σύμβολα στα χέρια της Μαρίας επιστρατεύτηκαν για να εξυπηρετήσουν, πρωταρχικά και μεταξύ άλλων, τη διαδικασία της εικαστικής αφήγησης.