Ιστορικά στοιχεία για το μεσαιωνικό ναό στην Koloucha-Kustendil (Βουλγαρία) - MAVRODINOVA, Liliana (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2011)
Η αναδίφηση των πληροφοριών που περιέχονται σε δύο χρυσόβουλλα, του βούλγαρου τσάρου Κωνσταντίνου Ασέν Τιχ (1257-1277) και του σέρβου κράλη Μιλούτιν (1299-1300) προς το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου του Γοργού κοντά στα Σκόπια, σε συνδυασμό με πρόσφατες εργασίες αποκατάστασης στον ναό του Αγίου Γεωργίου στην πόλη Kunstendil, ταυτίζουν τον τελευταίο με μετόχι της μονής που αναφέρεται στα ως άνω χρυσόβουλλα. Επιπρόσθετα, η θέση της μορφής του αγίου Νικολάου στον ΒΑ πεσσό, τυπική θέση για τον επώνυμο άγιο, λειτουργούν προς επίρρωση της παραπάνω άποψης. Τέλος, η υψηλή ποιότητα των τοιχογραφιών του δεύτερου στρώματος (αρχές 12ου αιώνα) μπορεί να συνδεθεί με την παραμονή του Αλεξίου Α΄Κομνηνού στη Θεσσαλονίκη (1105-1106) και τις πλούσιες χορηγίες του στις γύρω περιοχές.