Παραστάσεις των Παπών της Ρώμης στο ναό της Αγίας Σοφίας Αχρίδος. Συμβολή στην ιδεολογία της αρχιεπισκοπής της Αχρίδος - TODIĆ, Branislav (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2011)
Στο ιερό βήμα του ναού της Αγίας Σοφίας Αχρίδας παριστάνεται ένας μεγάλος αριθμός αγίων ιεραρχών, την τιμητική θέση όμως καταλαμβάνουν οι πατριάρχες Κωνσταντινουπόλεως. Από την άλλη, στην αψίδα του διακονικού απεικονίζονται έξι πάπες της Ρώμης, παρά το γεγονός ότι οι τοιχογραφίες τοποθετούνται την περίοδο του Σχίσματος του 1054.Στον ίδιο χώρο όμως έχουν απεικονιστεί και οι άγιοι Κύριλλος και Κλήμης Αχρίδας, η λατρεία των οποίων ήταν διαδεδομένη στην περιοχή.Φαίνεται, λοιπόν, ότι ο αρχιεπίσκοπος Αχρίδας Λέων επιθυμούσε να επιβεβαιώσει τόσο την κανονικότητα του αυτοκεφάλου της αρχιεπισκοπής του, όσο και να την αναδείξει διάδοχο της βουλγαρικής αρχιεπισκοπής εντάσσοντάςτην δίπλα στις παλαιές και με κύρος Εκκλησίες.