Η εκκλησία του αρχαγγέλου στο Cemil: η διακοσμηση του νοτιου κλιτους και η ανανεωση της βυζαντινής ζωγραφικής στην Καππαδοκία στις αρχές του 13ου αιώνα - UYAR, Tolga B. (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2011)
Στο άρθρο επιχειρείται η εικονογραφική και τεχνοτροπική μελέτη του ζωγραφικού διακόσμου στο νότιο κλίτος του ναού του Αρχαγγέλου (Cemil, Ürgüp), που χρονολογείται στο 1217/1218 με επιγραφή που αποκαλύφθηκε πρόσφατα στην αψίδα και η οποία αναφέρει τον ζωγράφο Αρχηγέτα, τους δωρητές και τον αυτοκράτορα Θεόδωρο Α΄ Λάσκαρη. Οι στυλιστικές ομοιότητες τις οποίες παρουσιάζει ο διάκοσμος του ναού του Αρχαγγέλου με άλλα τοιχογραφικά σύνολα της Καππαδοκίας επιτρέπουν την απόδοσή τους στην ίδια χρονική περίοδο, επιβεβαιώνοντας την αναβίωση και ζωτικότητα της τέχνης στην υπό την κατοχή των Σελτζούκων χριστιανική κοινότητα.