Εικόνα του Χριστού Παντοδύναμου στη μονή Κουτλουμουσίου και η τάση επιστροφής στα πρότυπα της ζωγραφικής του Πρωτάτου κατά τον 16ο αιώνα - ΣΙΩΜΚΟΣ Νικόλαος Δ. (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2011)
Από το παλαιό τέμπλο της Μονής Κουτλουμουσίου στο Άγιον Όρος έχει σωθεί η δεσποτική εικόνα του Χριστού Παντοδύναμου. Τα εικονογραφικά και τεχνοτροπικά χαρακτηριστικά του έργου είναι στοιχεία γνώριμα της κρητικής σχολής και απαντούν στο έργο του Θεοφάνη. Εντούτοις, οι διαφορές που διαπιστώνονται στο πλάσιμο και στην απόδοση του σωματικού όγκου της μορφής φανερώνουν μια τάση επιστροφής στα πρότυπα της ζωγραφικής του Πρωτάτου, φαινόμενο που στα περί το 1540 χρόνια ανιχνεύεται, επίσης, στον τοιχογραφικό διάκοσμο του καθολικού της Μονής Κουτλουμουσίου, του ναού της Μολυβοκκλησιάς κ.α.