Ο βυζαντινός ναός του Αγίου Νικολάου στον Έξαρχο Φθιώτδας - ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ Σωτήρης; ΣΥΘΙΑΚΑΚΗ Βασιλική (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2011)
Ο ναός του Αγίου Νικολάου του εν Βουναίνη, κοντά στο χωριό Έξαρχος Λοκρίδας, ανήκει στον τύπο του ελλαδικού απλού τετράστυλου σταυροειδούς εγγεγραμμένου ναού, με ψηλό τρούλο και εξωνάρθηκα, που αποτελεί μεταγενέστερη προσθήκη. Η κόγχη είναι ημιεξαγωνική σε κάτοψη. Ο ναός χωρίζεται από το βήμα με μαρμάρινο τέμπλο, επιχρισμένο σήμερα. Τα περισσότερα στοιχεία του συγκλίνουν σε μια χρονολόγηση γύρω στα τέλη του 12ου ή στις αρχές του 13ου αι. Η ανέγερση του νάρθηκα δεν πρέπει να απέχει χρονικά.