Μνημειακή τοπογραφία της Παλαιοχριστιανικής Σύμης - ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ Ελένη Κ. (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2011)
Τα παλαιοχριστιανικά μνημεία της Σύμης Δωδεκανήσου εντοπίζονται σε πέντε παραθαλάσσιες θέσεις: δύο βασιλικές στο Νημπορειό, από την οποία η μία διατηρεί τμήμα του ψηφιδωτού δαπέδου και γλυπτά ενσωματωμένα σε μεταγενέστερα κτίσματα (κιονόκρανα, αμφικιονίσκους, αποτμήματα θωρακίων). Η δεύτερη στη θέση της εκκλησίας της Αγίας Ειρήνης διασώζει τμήμα της κεντρικής αψίδας και του νότιου κλίτους, καθώς και αρχιτεκτονικά μέλη. Οι άλλες δύο θέσεις βρίσκονται στο Πέδι και η πέμπτη ταυτίζεται με τη θέση του μοναστηριού του Αρχαγγέλου Μιχαήλ Πανορμίτη, στο καθολικό του οποίου έχουν χρησιμοποιηθεί ενεπίγραφοι μαρμάρινοι κίονες.