Παναγία Καστριανών. Το καθολικό της μονής του Οσίου Χριστόδουλου στο Παλιό Πυλί της Κω - ΑΝΔΡΟΥΔΗΣ Πασχάλης; ΝΤΙΝΤΙΟΥΜΗ Σοφία (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2011)
Ο όσιος Χριστόδουλος του Λάτρους ίδρυσε το 1080 ένα μοναστήρι στο Πυλί της Κω. Η αρχαιολογική και ιστορική έρευνα έδειξαν ότι ο ναός της Παναγίας στο Παλιό Πυλί στην Κω πρέπει να ταυτιστεί με τον ναό της Παναγίας των Καστριανών, το καθολικό της μονής που ίδρυσε ο όσιος στο νησί. Ο ναός, μια καμαροσκέπαστη κατασκευή με μια αψίδα και μεσοβυζαντινό σύνθρονο, έχει επίσης ένα μεταγενέστερο νάρθηκα. Έξι κίονες, τρεις σε κάθε πλευρά, στηρίζουν την καμάρα και ταυτόχρονα διαμορφώνουν τρία τυφλά αψιδώματα που ανοίγονται στο πάχος του τοίχου των μακρών πλευρών.