Οι θαλάσσιες οχυρώσεις και τα λιμάνια της πόλης της Ρόδου - ΜΑΝΟΥΣΟΥ-ΝΤΕΛΛΑ Κατερίνα (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2011)
Οι θαλάσσιες οχυρώσεις της πόλης της Ρόδου κατά την περίοδο της Ιπποτοκρατίας ακολουθούν τις ανάγκες της πόλης για ασφάλεια, τις εξελίξεις στον τομέα αυτόν, ενώ παράλληλα λαμβάνουν υπόψη την διαμορφούμενη κάθε φορά έκταση της πόλης ώστε να συμπεριληφθούν τα τμήματα που βρίσκονταν εκτός οχύρωσης. Στο πλαίσιο αυτό κατασκευάστηκαν το οχυρό του Αγίου Νικολάου για να προστατεύσει το λιμάνι του Μαντρακίου και ο πύργος του Naillac με τα επιμέρους οχυρωματικά έργα για να ελέγξει και να προστατέψει όλη την περιοχή που εκτεινόταν από εκεί ως περίπου τον μόλο των Μύλων, όπου υψωνόταν ανάλογης δύναμης και ισχύος πύργος. Επιπρόσθετα, το ίδιο το λιμάνι έκλεινε με αλυσίδα, ενώ η ισχυρή οχύρωση του μόλου στα ανατολικά.