Ο γλυπτός διάκοσμος του Ανδρομονάστηρου Μεσσηνίας - ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ Σωτήρης (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2011)
Στο Ανδρομονάστηρο Μεσσηνίας βρίσκονται οκτώ τμήματα γλυπτού διακόσμου από υπόλευκο μάρμαρο: δύο τμήματα επιστυλίων τέμπλων με φυλλοφόρο διάκοσμο, εντοιχισμένα στο τέμπλο του ναού, ένας λοξότμητος κοσμήτης και ένα επίθημα αμφικιονίσκου, εντοιχισμένα στη βάση του δίλοβου παραθύρου, δύο τμήματα επιστυλίου τέμπλου, ένα τμήμα πεσσίσκου τέμπλου και ένα επίθημα αμφικιονίσκου, εντοιχισμένο στο τέμπλο του παρεκκλησίου. Τα γλυπτά χρονολογούνται στον πρώιμο 12ο αιώνα και παρουσιάζουν ομοιότητες με το τέμπλο του ναού της Σαμαρίνας.