Τα Κελλιά της Χάλκης Δωδεκανήσου. Η χρονολόγηση των τοιχογραφιών και η σημασία τους - ΣΙΓΑΛΑ Μαρία Ζ. (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2011)
Στις βορειοανατολικές ακτές της νήσου Χάλκης, στη θέση Κελλιά, βρίσκεται σπηλαιώδες ασκηταριό, και στην είσοδό του κιβωτιόσχημο κτιστό κελί. Σε κόγχη του ασκηταριού απεικονίζεται ο νεαρός Χριστός Εμμανουήλ ανάμεσα στους αρχαγγέλους και τέσσερις αγίους. Η παράσταση χρονολογείται από τα μέσα του 6ου έως τις αρχές του 7ου αιώνα. Το κεφάλι του αγίου Ανδρέα από το δεύτερο στρώμα τοιχογραφιών στο κτιστό κελί χρονολογείται στις αρχές του 8ου αιώνα. Η θέση Κελλιά θέτει το ζήτημα του μοναχισμού στα Δωδεκάνησα κατά την παλαιοχριστιανική περίοδο.