Δύο αμφιπρόσωπες εικόνες του Χριστού και της Παναγίας στη Ρόδο - ΑΧΕΙΜΑΣΤΟΥ-ΠΟΤΑΜΙΑΝΟΥ Μυρτάλη (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2011)
Οι δύο αμφιπρόσωπες εικόνες του Μεσαιωνικού Μουσείου της Ρόδου με τον Χριστό Παντοκράτορα και τη Θεοτόκο αποτελούσαν αρχικά ζεύγος δεσποτικών του τέμπλου. Είναι έργα εξαίρετου και πιθανόν Κωνσταντινουπολίτη ζωγράφου και φιλοτεχνήθηκαν περί τα μέσα του 14ου αιώνα. Στην ίδια περίπου εποχή τοποθετούνται ακόμη δύο αμφιπρόσωπες εικόνες με τη Σταύρωση και τον ευαγγελιστή Λουκά στη δεύτερη όψη τους, σημαντικά έργα ενός, επίσης, ζωγράφου. Διατυπώνεται η υπόθεση ότι αυτές, καθώς και η λαμπρή αμφιπρόσωπη εικόνα της Παναγίας και του αγίου Νικολάου στο ίδιο Μουσείο περιλαμβάνονταν ίσως στα κειμήλια που δωρήθηκαν από τον αυτοκράτορα Μανουήλ Β΄ Παλαιολόγο, πριν το 1394, στον Fr. Domenico d’ Alamania, αμιράλη του Τάγματος των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη της Ρόδου.