Ο Χριστός αίρων τον Σταυρόν. Μία ροδιακή εικόνα της εκλεκτικής τάσης - ΚΕΦΑΛΑ Κωνσταντία (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2011)
Στη συλλογή της Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου συγκαταλέγεται εικόνα άγνωστης προέλευσης που απεικονίζει τον Χριστό να αίρει τον σταυρό. Η εικόνα που αντλεί από δυτικά εικονογραφικά πρότυπα μπορεί να τοποθετηθεί γύρω στο 1500, ενώ και το ομόθεμο φορητό έργο που φυλάσσεται στο ναό της Παναγίας του Κάστρου στη Λέρο, κοινό στη σύλληψη και την τεχνοτροπική πραγμάτευση μπορεί να χρονολογηθεί έως πριν το 1522. Τα δύο αυτά έργα της εκλεκτικής τάσης, με τόπο παραγωγής τους τη Ρόδο, είναι ενδεικτικά των αισθητικών προτιμήσεων κατά τη διάρκεια της Ιπποτοκρατίας στο νησί. Ιπποτοκρατία, 1500, 16ος αιώνας, φορητή εικόνα, εκλεκτική τάση, Παναγία του Κάστρου, Μητρόπολη Ρόδου, Λέρος, Ρόδος