Εικόνα Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Βυζαντινό Μουσείο Καστοριάς - ΤΣΙΓΑΡΙΔΑΣ Ευθύμιος Ν. (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2011)
Στο Βυζαντινό Μουσείο της Καστοριάς φυλάσσεται εικόνα μικρών διαστάσεων με την Κοίμηση της Θεοτόκου. Η εικονογραφική έμπνευση και διατύπωση της παράστασης απηχεί πρότυπα της πρώιμης Παλαιολόγειας τέχνης, όπως για παράδειγμα στο παρεκκλήσι του Αγίου Ευθυμίου από το ναό του Αγίου Δημητρίου Θεσσσαλονίκης. Η στενή εικονογραφική και καλλιτεχνική συγγένεια με ναούς της Καστοριάς, τον Άγιο Νικόλαο του Κυρίτζη και τον Άγιο Γεώργιο του Βουνού, εγγράφει την εικόνα στο περιβάλλον του εργαστηρίου του τελευταίου ναού και τη χρονολογεί μεταξύ των ετών 1365-1385.