Η παλαιοχριστιανική βασιλική της Αγίας Ειρήνης στην Περίσσα Θήρας. Μία πρώτη προσέγγιση - ΓΕΡΟΥΣΗ Ευγενία (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2011)
Οι ανασκαφές της 2ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων στο ΒΑ άκρο του οικισμού της Περίσσσας στη Θήρα έφεραν στο φως τα λείψανα μιας μεγάλης παλαιοχριστιανικής βασιλικής, Ήταν τρίκλιτη, με νάρθηκα και αψίδα στα ανατολικά, πρόσκτισμα στα βόρεια ίδιας διάταξης με το αρχικό κτήριο και με δύο οικοδομικές φάσεις. Το κυρίως κτήριο χρονολογείται με βάση τα τεχνοτροπικά στοιχεία του γλυπτού διακόσμου και τις νομισματικές ενδείξεις που παρέχει το πρόσκτισμα: η πρώτη φάση τοποθετείται στις αρχές του 6ου αιώνα και στο β ΄μισό του 6ου η δεύτερη.