Η Αγία Ειρήνη (Ρηνάκι) στην Πλάκα - ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ Σωτήρης (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2011)
Η Αγία Ειρήνη είναι ένας μικρός μονόχωρος ναός επί της οδού Ναυάρχου Νικοδήμου στην Αθήνα, με διαστάσεις μαζί με την ημικυκλική αψίδα του ιερού 6Χ6 μ. Σήμερα καλύπτεται με δίρριχτη στέγη. Στον βόρειο και νότιο τοίχο διαγράφονται τοξωτά αψιδώματα, τα οποία στηρίζονται σε μαρμάρινα spolia του 7ου–8ου αιώνα. Στο εσωτερικό του ναού βρέθηκαν ίχνη μεσοβυζαντινών τοιχογραφιών. Στην αρχική του φάση που μπορεί να χρονολογηθεί στον 10ο-11ο αιώνα ο ναός είχε τη μορφή τρίκλιτης ξυλόστεγης βασιλικής. Η επόμενη φάση χρονολογείται στην Τουρκοκρατία, ενώ κατά τον 19ο αιώνα ο ναός απέκτησε τη σημερινή του μορφή.