Παλαιολόγεια εικόνα της Σταύρωσης στο Μουσείο της Βάρνας - TRIFONOVA, Alexandra (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2011)
Η εικόνα της Σταύρωσης του Χριστού στο Μουσείο της Βάρνας προέρχεται από ναό στη Banja Μεσημβρίας. Η εικονογραφία της σύνθεσης, η τυπολογία και τα προσωπογραφικά χαρακτηριστικά των μορφών, καθώς και η υψηλή ποιότητα της ζωγραφικής κατατάσσουν την εικόνα στα παλαιολόγεια αριστουργήματα του δευτέρου μισού του 14ου αιώνα και τη συνδέουν πιθανότατα με ζωγράφο της Κωνσταντινούπολης. Η εικόνα μπορεί να χρονολογηθεί ανάμεσα στο 1367 και στο 1396, εποχή κατά την οποία η παραθαλάσσια αυτή περιοχή βρισκόταν υπό την επιρροή της Κωνσταντινούπολης, δεδομένου ότι ανήκε στη Βυζαντινή αυτοκρατορία