Ισλαμικά αγγεία από τις συλλογές του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου - ΜΠΟΡΜΠΟΥΔΑΚΗ Μαρία (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2011)
Αντικείμενο της μελέτης είναι μία ομάδα ισλαμικών αγγείων του 14ου και 15ου αιώνα από τις συλλογές του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου. Ανάμεσά τους μια ιρανική κούπα που ανήκει στην κατηγορία των κεραμικών τύπου Σουλταναμπάντ, τα οποία κατασκευάζονταν στα εργαστήρια του Κασάν (14ος αι.). Δείγματα της διάδοσης του ύφους των ιρανικών κεραμικών στην Αίγυπτο και τη Συρία αποτελούν όστρακα του Μουσείου. Την εποχή των Μαμελούκων αξιωματούχων παράγονται στην Αίγυπτο κεραμικά με εγχάρακτα και γραπτά θέματα του 14ου και 15ου αι., αντικείμενα αυτού του τύπου εκπροσωπούνται στη συλλογή του Μουσείου.