Νέες Ιερουσαλήμ ως νέες Κωνσταντινουπόλεις; Σκέψεις για τις αιτίες και τις αρχές της μεταφοράς της Κωνσταντινούπολης στον Ορθόδοξο Σλαβικό κόσμο - ERDELJAN, Jelena (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2014)
Στο κείμενο διατυπώνονται σκέψεις για τη μεταφορά της Κων σταντινούπολης ως μέσου για τη μεταφορά της Ιερουσαλήμ στον ορθόδοξο σλαβικό κόσμο κατά το Μεσαίωνα. Το φαινό μενο βασιζόταν στις αρχές της μίμησης ή της παραστατικής προσομοίωσης και ήταν έκδηλο στη λειτουργική πρακτική, στις απεικονίσεις, στις γραπτές πηγές και στη λαϊκή παράδοση.