Με το βλέμμα πέραν των εγκοσμίων: Αναθεώρηση των τοιχογραφιών στο ασκηταριό της Χάλκης Δωδεκανήσου - KATSIOTI (Αγγελική ΚΑΤΣΙΩΤΗ) Angeliki (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2023)
Mε αφορμή νέα στοιχεία που προέκυψαν, επιχειρείται η αναθεώρηση των τοιχογραφιών του Ασκηταριού στα Κελλιά, στη Χάλκη Δωδεκανήσου. Στην παράσταση, στο κοίλωμα που διαμορφώνεται εν είδει αψίδας στον βράχο, η συναπεικόνιση των αγίων Φαύστου και Κήρυκου με τον Χριστό Εμμανουήλ μεταξύ των αρχαγγέλων αποτελεί εικονογραφική επιλογή που θα μπορούσε να συνδεθεί με την κοπτική τέχνη της Αλεξάνδρειας. Η σχέση αυτή, σε συνδυασμό με τα ιστορικά γεγονότα, οδήγησε τη χρονολόγησή τους στο δεύτερο μισό του 7ου – αρχές του 8ου αιώνα και την πιθανή προέλευση κάποιων από τους αναχωρητές, ίσως και του ζωγράφου, από την Αίγυπτο