Απεικονίσεις ἁγίου Λέοντος τοῦ νέου τοῦ ἐν Μεθώνῃ λάμψαντος: Η διάδοση της τιμής ενός αγίου στην υστεροβυζαντινή Πελοπόννησο και τη βενετική Κρήτη - ΚΑΠΠΑΣ (Michalis KAPPAS) Μιχάλης; ΦΟΥΣΤΕΡΗΣ (Giorgos FOUSTERIS) Γιώργος (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2023)
Εξετάζονται άγνωστες απεικονίσεις τοῦ ἁγίου Λέοντος τοῦ νέου τοῦ ἐν Μεθώνῃ λάμψαντος, τρεις σε ναούς της Πελοποννήσου και εννέα σε μνημεία της δυτικής Κρήτης, που χρονολογούνται μεταξύ του τέλους του 13ου και των πρώτων δεκαετιών του 15ου αιώνα. Εκτός από την ανάλυση των εικονογραφικών χαρακτηριστικών του αγίου, διερευνώνται αφενός οι λόγοι της ιδιαίτερης διάδοσης της τιμής του στην Κρήτη και αφετέρου ο βαθύτερος συμβολικός ρόλος που πιθανόν απέδιδαν στον Λέοντα οι ορθόδοξοι πληθυσμοί σε βενετοκρατούμενες περιοχές.