Η Αγία Μαύρα στο Κοιλάνι Λεμεσού: λατρεία, εικονογραφία, ερμηνείες - KONTOPANAGOU (Κατερίνα ΚΟΝΤΟΠΑΝΑΓΟΥ ) Katerina (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2023)
Ο ναός της Αγίας Μαύρας στο Κοιλάνι Λεμεσού αποτελεί από τη βυζαντινή περίοδο διαχρονικό κέντρο ευλάβειας της ομώνυμης αγίας. Πρόκειται για έναν προσκυνηματικό τόπο της αγίας Μαύρας, η τιμή της οποίας ιδιαίτερα προβάλλεται στο νησί. Η πρώτη αρχιτεκτονική φάση του ναού ανάγεται στον 11ο-12ο αιώνα, ωστόσο ανακαινίστηκε κατά τον 15ο αιώνα. Το μεγαλύτερο τμήμα του τοιχογραφικού διακόσμου, συμπεριλαμβανομένων και των αγιολογικών σκηνών της τιμώμενης αγίας, εντάσσονται στην περίοδο της ανακαινιστικής τάσης που παρατηρήθηκε στην Κύπρο τον 15ο αιώνα, πριν από τη σταδιακή πολιτική και πολιτιστική εγκαθίδρυση των Ενετών.