Μια βυζαντινή εικόνα του αγίου Νικολάου του θαυματουργού - TSIOURIS (Ιωάννης ΤΣΙΟΥΡΗΣ) Ioannis (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2023)
Στον ναό των Αγίων Aποστόλων Πέτρου και Παύλου στο Καστράκι Καλαμπάκας φυλάσσεται φορητή εικόνα του αγίου Νικολάου. Η απεικόνιση του αγίου σε συγκρατημένη κίνηση, η επιβλητικότητα της μορφής του, η απόδοση των προσωπογραφικών του χαρακτηριστικών, το πλάσιμο των γυμνών μελών τόσο του αγίου όσο και του Χριστού και της Παναγίας, η φωτοσκίαση, η δομή των πτυχώσεων και τα διακοσμητικά σχέδια μαρτυρούν την εργασία ενός πολύ ικανού ζωγράφου. Τα εικονογραφικά, και κυρίως τα τεχνοτροπικά, χαρακτηριστικά τοποθετούν την εικόνα στο τελευταίο τέταρτο του 14ου αιώνα.