Oρισμένες παρατηρήσεις και ερωτήματα σχετικά με την πρωτοβυζαντινή αρχιτεκτονική στη Θεσσαλονίκη: Δημόσιο κτήριο βορείως της επισκοπικής βασιλικής - ΡΑΠΤΗΣ (Konstantinos T. RAPTIS) Κωνσταντίνος Θ.; ΦΑΝΤΙΔΟΥ (Eleftheria FANTIDOU) Ελευθερία (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2023)
Αρχιτεκτονικά κατάλοιπα ενός πρωτοβυζαντινού κτηρίου μνημειακού χαρακτήρα με μαρμάρινους μονολιθικούς πεσσούς και ολόπλινθες πλευρικές τοιχοποιίες αποκαλύφθηκαν προσφάτως, βορείως του ανατολικού τμήματος της πρωτοβυζαντινής επισκοπικής βασιλικής της Θεσσαλονίκης. Στο άρθρο παρουσιάζονται τα νέα ευρήματα και διατυπώνονται παρατηρήσεις, σκέψεις και ερωτήματα σχετικά με τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του άγνωστου έως τώρα δημόσιου οικοδομήματος και τις πιθανές μνημειακές διαμορφώσεις του αστικού χώρου στην περιοχή κατά την πρωτοβυζαντινή περίοδο