Και πάλι περί της πρωτοτυπίας της βυζαντινής αρχιτεκτονικής του 11ου αιώνα: Ο ναός της Παναγίας των Χαλκέων στη Θεσσαλονίκη - ZAKHAROVA, Anna (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2023)
Στην εργασία αναλύεται η αρχιτεκτονική σύνθεση της Παναγίας των Χαλκέων και υπογραμμίζεται η πρωτοτυπία της, εντοπίζοντας τις πιθανές πηγές της στην Κωνσταντινούπολη, τη Θεσσαλονίκη και στο Άγιον Όρος. Καταδεικνύεται ότι ο διώροφος νάρθηκας καθόρισε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ναού και πρωτίστως το μεγάλο ύψος του, που απετέλεσε τον κύριο λόγο εμφάνισης του ραδινού τυμπάνου με δύο ζώνες παραθύρων στον κεντρικό τρούλο, των υπερυψωμένων αετωμάτων κ.λπ. Ως αποτέλεσμα, η αρχιτεκτονική σύνθεση στο σύνολό της είναι δυναμική και εκφραστική, χωρίς ακριβή παράλληλα αλλού.