Η βυζαντινή οχύρωση και η «magna et communis platea» της μεσαιωνικής πόλης της Ρόδου - ΜΑΝΟΥΣΟΥ-ΝΤΕΛΛΑ (Katerina MANOUSSOU-NTELLA) Κατερίνα (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2023)
Η ένταξη της πρωτοβυζαντινής οχυρωμένης aκρόπολης της Ρόδου στον νευραλγικό χώρο ανάμεσα στα δύο κεντρικά λιμάνια της αρχαίας πόλης αποτέλεσε τομή για τη μετέπειτα εξέλιξη του πολεοδομικού ιστού. Στη νεκρή ζώνη («terra deserta») του νότιου χερσαίου τείχους του κάστρου, έξω από την κεντρική πύλη προς τα ατείχιστα προάστια που περιελήφθησαν τελικά στην οχυρωμένη Χώρα των αρχών του 13ου αιώνα, αναπτύχθηκε ο κεντρικός εμπορικός άξονας που οδηγούσε στον μεσαιωνικό χώρο συναλλαγών και το εμπορικό λιμάνι, και εξελίχθηκε ως «magna et communis platea» της πρωτεύουσας των Ιωαννιτών ιπποτών