Ο ναός του Αγίου Ιωάννη στην Κέρια της Μέσα Μάνης. Η μαρτυρία των υστεροβυζαντινών τοιχογραφιών - ΜΕΞΙΑ (Angeliki MEXIA) Αγγελική (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2023)
Ο σταυροειδής εγγεγραμμένος ναός του Αγίου Ιωάννη στην Κέρια της Μέσα Μάνης διατηρεί τμήματα του αρχικού ζωγραφικού διακόσμου του, αδημοσίευτα μέχρι σήμερα. Εικονογραφικές και τεχνοτροπικές παρατηρήσεις οδηγούν στη χρονολόγηση των τοιχογραφιών στο δεύτερο μισό του 13ου αιώνα, πιθανώς στη δεκαετία 1270-1280. Παρά την αποσπασματική διατήρηση και τις εκτεταμένες φθορές, πρόκειται για έργο δεξιοτέχνη ζωγράφου, ο οποίος υπερβαίνει τη γραμμική απόδοση και το σχηματικό πλάσιμο που διακρίνει την πλειονότητα των ζωγραφικών στρωμάτων της εποχής στη Μάνη, ακολουθώντας τις νεωτερικές τάσεις της μητροπολιτικής τέχνης.