Ο ζωγράφος Θεοδόσιος Γαληνός: Νέα στοιχεία για την καλλιτεχνική του δραστηριότητα στην Κρήτη τον 14ο αιώνα - TSAMAKDA (Βασιλική ΤΣΑΜΑΚΔΑ) Vasiliki (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2023)
Ο ζωγράφος Θεοδόσιος Γαληνός έγινε γνωστός μέσω της κτητορικής επιγραφής του ναού της Κοίμησης στο Αρχοντικό Πεδιάδας Κρήτης (1352). Το όνομά του αναφέρεται, ωστόσο, και στην κτητορική επιγραφή της Παναγίας στον Σαμπά, η οποία δημοσιεύεται εδώ για πρώτη φορά. Επιπλέον, προτείνεται, με βάση τεχνοτροπικά και άλλα κριτήρια, η απόδοση στον ίδιο ζωγράφο των τοιχογραφιών του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου στην Κριτσά (1360). Με τα νέα αυτά στοιχεία δημιουργούνται οι βάσεις για μελλοντική συστηματική έρευνα και αποτίμηση του έργου του ενδιαφέροντος αυτού ζωγράφου